Kamuya ait gayrimenkuller kiraya verilebilir mi?

Son zamanlarda kamuya özellikle belediyelere veya üniversitelere ait arazi, arsa, bina gibi gayrimenkullerin dernek, vakıf, şirket veya bireylere düşük bir bedelle pazarlık usulüyle kiraya verilmesi ve tahsis edilmesi oldukça gündemde. Peki kamuya ait gayrimenkuller pazarlık usulüyle kiraya verilebilir mi bedelsiz olarak tahsis edilebilir mi?

“Kamu mallarının pazarlık usulüyle kiraya verilip verilemeyeceği sorusunun cevabı ne tür kamu malının hangi kamu idaresi tarafından kiraya verileceğine göre değişkenlik göstermektedir” değerlendirmesinde bulunan Denetçi, CPA, MBA Ahmet Arslan’ın, Dünya Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısı şu şekilde:

Son yıllarda kamuoyuna yansıyan ve Sayıştay’ın denetimlerine de sıklıkla konu olan hususlardan biri kamuya özellikle belediyelere veya üniversitelere ait arazi, arsa, bina gibi taşınmazların bu idarelere yakın dernek, vakıf, şirket veya bireylere düşük bir bedelle pazarlık usulüyle kiraya verilmesi veya tahsis edilmesi yani bedelsiz olarak kullandırılmasıdır.

Kamu mallarının pazarlık usulüyle kiraya verilip verilemeyeceği sorusunun cevabı ne tür kamu malının hangi kamu idaresi tarafından kiraya verileceğine göre değişkenlik göstermektedir.

“Kamu” birbirinden farklı idareleri kapsadığı gibi kamu malları da birbirinden farklı mallardan oluşmaktadır. “Kamu” ve “kamu malları” geniş kavramlar olup Devlet ve Hazine kavramlarından farklılık arz eder. Her kamu idaresi Devlet değildir.  

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Related post

Login

Register

terms & conditions